Länk:  Stadgar

Årsberättelse Rättviks spelmanslag säsong 2014-2015        

Styrelsen:  

Hans Ehrling, ordförande

Täpp Ida Almlöf, vice ordförande 

Rolf Björk, kassör

Lisbeth Grannas, sekreterare

Hannelore Björklund, ledamot

Mikael Bryngelsson, suppleant

John-Erik Eggens, suppleant

 

Styrelsen har under året haft 8 stycken styrelsemöten.

 

Hösten 2014

Årsmötet år 2014 var lördagen den 25 oktober på Backlunds i Vikarbyn, … medlemmar närvarade.

Fredagen den 21 november var det dansspelning i Västberg

Lördagen den 6 december hade spelmanslaget musikcafé i församlingshemmet. ”Som ett led i sitt 70-års jubileum spelar laget låtar från de 70 åren som gått sedan starten” hette det i annonsen.

Måndagen den 22 december medverkade spelmanslaget traditionsenligt i ”Sjung in julen” i kyrkan. Laget spelade samlingsmusik, kollektlåt samt utgångsmarsch.

Annandag jul, fredagen den 26 december började med en spelning på sjukstugan. Detta efterföljdes med Annandagskonserten i kyrkan. Konsertlåtarna var sammansatta av en grupp bestående av Pernilla Hillrings, Evelina Mårsén och Pers Alexander Olsson. Efter konserten blev det efterfest på Karlsviks Herrgård där det åts räksmörgås.

2015

Våren:

Fredagen den 13 februari, dansspelning i Västberg

Söndagen den 14 februari heldagsträning på Backlunds i Vikarbyn

Tisdagen den 24 februari var det öppen repetition i Kulturhuset

Torsdagen den 26 februari spelning på skid-VM i Falun

Lördagen den 28 februari, var det Musikcafé på församlingshemmet i samband med Rättviks firande av skid-VM i Falun.

Helgen 20-21 mars var det Lerdalsstämman och laget hade en dansspelning. 35 av lagets medlemmar var med på middagen i samband med stämman.

På tisdagsövningen den 24 mars var Bruce Johnsson, Paul och Daniel Dahlin från ASI på besök och lärde ut att kompa på fiol. Ca 40 spelmän var med på övningen.

Torsdagen den 26 mars, Röjeråsens by ställde till med fest i bystugan med anledning av amerikabesöket. Många av spelmanslagets medlemmar deltog

Fredagen den 17 april var det dansspelning i Västberg, 24 spelmän deltog

Lördagen den 2 maj marknadsspelning vid rondellen. Efteråt blev det fika på församlingshemmet för de spelmän som varit med.

Sommaren:

Tisdagen den 16 juni spelade laget på Storgatan i Rättvik i samband med Tisdagskul

Fredagen den 19 juni, dvs midsommarafton, spelade laget traditionsenligt i tåget från Enåbron till gammelgården. Framme på Gammelgården spelades majstången upp.

Tisdagen den 30 juni var det dansspelning i Vikarbyn i samband med Musik vid Siljan

Onsdagen den 1 juli var det Bingsjöstämman och laget spelade till dans på Bystugubanan mellan kl 23.40 – 00.20.

Lördagen den 4 juli var det den årliga temakonserten. Årets tema var ”Spelmän och låtar från Backa by”. En temagrupp bestående av Backaborna Yngve Hagman, Maj-Britt Hagman, Bengt Stor, Berit Zetterqvist och Monica Sommarström satte ihop låtar till programmet. Yngve Hagman presenterade programmet. Medverkande gjorde även musikgruppen ”Kapellet”. I år var konserten på lördagen pga Musik vid Siljans något förkortade vecka. Då kyrkan redan var uppbokad på lördagen blev konserten istället på församlingshemmet. 38 av lagets spelmän deltog

Fredagen den 10 juli var det dansspelning på Boda gammelgård. Före spelningen serverades en mycket försenad räksmörgås på fiket i gammelgården. Hur att de i Boda kan glömma att Rättviks Spelmanslag har beställt 25 räksmörgåsar är en gåta!

Lördagen den 8 augusti dansspelning på Furudalsstämman

Hösten:

Fredagen den 18 september, dansspelning i Västberg

Spelmanslaget har haft 29 övningar på tisdagar under hösten och våren. Detta under ledning av spelledarna Ida och Hans. Under våren började John-Erik Eggens att lära ut att spela på horn. Denna hornutlärning fortsätter under hösten.

 

Rättvik de 23 oktober 2015 /Hans Ehrling ordförande

Tillbaka