Arsberettelse2019

Årsberättelse Rättviks spelmanslag, 2018–2019

Styrelsen har under året bestått av:
Hans Ehrling, ordförande
Täpp Ida Almlöf, ledamot och vice ordförande
Rolf Björk, ledamot och kassör
Jeanett Rousu, ledamot och sekreterare
Hannelore Björklund, ledamot
Mikael Bryngelsson, suppleant
Lisbeth Grannas, suppleant

Styrelsen har under året haft 6 stycken styrelsemöten.

Årsmötet år 2018 var tisdagen den 30 oktober på Backlunds i Vikarbyn och 31 medlemmar närvarade.

Fredagen den 23 november var det dansspelning i Västberg

Tisdagen den 11 december var det öppen repetition i Rättviks Kulturhus i samband med den riksomfattande ”Musikhjälpen” då kulturhuset hade aktiviteter. Många spelmän men få åhörare.

Lördagen den 22 december medverkade spelmanslaget traditionsenligt i ”Sjung och spela in julen” i kyrkan. Laget spelade samlingsmusik, kollektlåt samt utgångsmarsch.

Annandag jul, onsdagen den 26 december började med en spelning på sjukstugan. Detta efterföljdes med Annandagskonserten i kyrkan. Programmet för konserten hade satts ihop av Jeanett Rousu, Maj-Britt Hagman och Lasse Dyrsmeds

Fredagen den 25 januari var det dansspelning i Västberg

Lördagen den 9 mars var det heldagsövning i Nedre Gärdsjö bystuga inför sommarens konsert. Fika och mat serverades under dagen.

Lördagen den 4 maj marknadsspelning vid rondellen. Efteråt blev det fika på församlingshemmet för de spelmän som varit med.

Tisdagen den 28 maj hade spelmanslaget åter en öppen övning i en bystuga. Denna gång i Röjeråsen. Välbesökt med spelmän och åhörare.

Tisdagen den 18 juni spelade laget på Storgatan i Rättvik i samband med Tisdagskul

Fredagen den 21 juni, dvs midsommarafton, spelade laget traditionsenligt i tåget från Enåbron till gammelgården. Framme på Gammelgården spelades majstången upp.

Lördagen den 29 juni var det spelmanstämma på Leksands Hembygdsgård och laget spelade till dans mellan kl 21:00-21:30.

Söndagen den 30 juni var det genrep inför tisdagens konsert i Rättviks kyrka.

Tisdagen den 2 juli hade spelmanslaget årets temakonsert i Rättviks kyrka. Temat för året var ”Blecketlåtar” Pers Hans Olsson, Maud Norman och John-Erik Eggens var programkommittén. I programmet ingick det låtar efter hornblåserskan Ris Kerstin från Blecket. Några av hornblåsarna under John-Eriks ledning deltog. Konserten var mycket välbesökt. Under konserten delades Blånn Olle stipendiet ut och i år gick det till Ebba Mökjas Berg, Rättvik och Täpp Elise Nylander, Nedre Gärdsjö. De spelade även en låt under konserten.

På kvällen var det som vanligt dansspelning i Vikarby bystuga. Spelmanslaget spelade mellan kl 20:00-23:00. Vikarbyspelmännen tog sedan över och spelade fram till kl 24:00

Onsdagen den 3 juli var det Bingsjöstämman och laget spelade till dans på mellan kl 21:00 – 21:40

Fredagen den 12 juli var det dansspelning på Boda gammelgård mellan kl 20:00 – 23:00.

Lördagen den 21 juli hade vi spelträff och dansspelning med Täby spelmanslag i Nedre Gärdsjö bystuga.

Helgen 9–10 augusti ägde den trevliga Furudalsstämman rum och laget spelade till dans på lördagen mellan kl 21:30 – 22:15.

De 22–26 augusti gjorde laget en ”spännande bussresa” till Esbo i Finland. Ett återbesök till Esbo Spelmanslag som besökte Rättvik under hösten 2018. Reseberättelse kommer att finnas som bilaga.

Höstens övningar startade den 3 september.

Helgen 19–21 september var det spelmansstämma på Högfjällshotellet i Sälen. Många av lagets medlemmar var där och därmed kunde laget stället upp på en dansspelning på lördagskvällen.

Fredagen den 27 september, dansspelning i Västberg

Lördagen den 5 oktober spelade laget på höstmarknaden. Och med, det numera traditionsenliga fikat på församlingshemmet efteråt.

Årets kaffegrupp har bestått av Monica Sommarström, Margareta Tingård och Stig Jacobs. Och de har sett till att det har funnits fika mm vid olika tillfällen.

Dokumentationsgruppen har under ledning av Monica Sommarström fortsatt jobba med diverse insamlingar, dokumentation och arkivjobb.

John-Erik Eggens har fortsatt att lära ut att spela horn under året. Några av hornpelarna medverkade på hornblåsarstämman i Karl Tövåsen som ägde rum fredagen den 5 juli.

Spelmanslaget har haft 37 övningar under året. Och vanligtvis under ledning av spelledarna Täpp Ida Almlöf och Hans Ehrling. Men även andra har ibland hoppat in som spelledare på tisdagarna.

Rättvik den 29 oktober 2019
Hans Ehrling, ordförande


Välkommen

Är du nyfiken på folkmusik eller vill vara med och spela med Rättviks spelmanslag? Rättviks spelmanslag tränar på tisdagar kl. 19.00-21.00 i Folkmusikens hus, Rättvik. Välkommen!

Facebook

 

Länkar

E-post:  
rattviksspelmanslag@gmail.com