Händer i Hjortnäs Bystuga 2015

 

 

 

 

Så välkomna till Hjortnäs Bystuga och årets program i bystugan 2015.

 

Folkmuskcaféet i Hjortnäs Bystuga är på lördagar 14.00 och kostar 150 kr (utom den 28 februari, då det kostar 180 kr) och vi har som vanligt servering i pausen.

 

Vinter/våren 2015

 

Lördag den 14 februari, kl.14.00

Tzeitel , klezmermusik från Östeuropa

Christopher Andersson Bång: kontrabas, Sara Fridholm: dragspel, sång, Anna Cochrane: fiol, altfiol

 

Lördag den 28 februari, kl.14.00

Nord/ Långbacka /Dahl//Ritter Project 2015 är fyra musiker och komponister som samarbetar över genre- och geografigränserna. Sångerskan, multiinstruementalisten och låtskrivaren Jenny Ritter från Vancouver kommer för tredje gången till Sverige och turnerar tillsammans med Nord/Dahl/Långbacka samt ytterligare ett par musiker.

 

Lördag den 14 Mars kl.14.00

Lajka

Mats Gawell, Linnea Aall Campbell, Isak Bergström

 

Lördag den 18 april, kl.14.00

Supernova!

Patrik Andersson och Peter Rousu

 

Lördag den 16 maj, kl.14.00

Faust Fredriksson & Blom

Musik från Dalsland och gränslandet

 

Hösten 2015

 

Lördag den 5 september, kl.14.00

Johanna Bölja Hertzberg, Pär Engman och Görgen Antonsson

En trio som sjunger och spelar rallarnas visor, bestående av Johanna Bölja Hertzberg – sång, Pär Engman- gitarr och sång och Görgen Antonsson- fioler.

 

Lördag den 19 september, kl.14.00

HomeCraft Folkmusic trio

Emma Härdelin, Johanna Karlsson och Johannes Berndalen

Duon Johanna Karlsson och Emma Härdelin, blev en trio när folkmusikskribenten Johannes Berndalen bjöd in dem att spela med honom.

 

Lördagen den 17 oktober, kl.14.00

Jon Lundback & Maria Lärka

De två riksspelmännen Maria Lärka (fiol) och Jon Lundback (viola) har nått en mycket hög nivå på sitt samspel. Detta har bl. a. belönats med guldmedalj vid samspelsuppspelningar i Stöde

 

Lördag den 14 november, kl.14.00

Peter Puma Hedlund och Öysten Sandbukt

Peter och Öystein har gjort flera uppmärksammade turnéer och de har släppt en första skiva ”Tidlösa valsen” tillsammans. De ett alldeles nytt sound, en mycket uppskattad mix av svensk och norsk folkmusik.

 

 

Utförligare information om varje grupp!

 

Lördag den 14 februari

Tzeitel , klezmergrupp                                                  

Christopher Andersson Bång: kontrabas, Sara Fridholm: dragspel, sång, Anna Cochrane: fiol, altfiol

 

Sprakande klezmer med glödande hjärta

 

Trion Tzeitel föddes år 2007 ur ett gemensamt intresse för klezmermusik. Med åren har intresset utvecklats till något större och gruppen turnerar nu regelbundet på svenska och nordiska scener med sina stämningsfulla konserter.

 

Utgångspunkten är den traditionella klezmermusiken, musik som spelades av judiska spelmän i Öst- och Centraleuropa fram till andra världskriget och som genom åren både emigrerat och återuppstått över hela världen. Utifrån denna tradition skapar Tzeitel en personlig värld där musikens beröringskraft alltid är det centrala. Här ryms allt från bubblande tvåtaktssväng till sorgfulla sånger, via haltande rytmer och suggestiva kompositioner. Alltid med en dynamik och en lyssnande uppmärksamhet som tar in varje publik.

 

Medlemmarna är baserade i Göteborg och Gästrikland och har bakgrunder i olika genrer, framför allt folkmusik av olika slag och visa.

 

År 2010 släppte Tzeitel sitt första album. Nu, år 2014, kommer Återfallet. Med sin andra skiva sträcker sig trion efter en vidgad värld där romska melodier, nordiska klanger och kammarmusikaliska inslag får rum och växer samman till gruppens unika uttryck.

Bland influenserna kan nämnas: Kroke, Crakow Klezmer Band, John Zorn & Masada String Trio, Alicia Svigals, Astor Piazzolla

 

Lördag den 28 februari

Nord/ Långbacka /Dahl//Ritter Project 2015 är fyra musiker och komponister som samarbetar över genre- och geografigränserna. Sångerskan, multiinstruementalisten och låtskrivaren Jenny Ritter från Vancouver kommer för tredje gången till Sverige och turnerar tillsammans med Nord/Dahl/Långbacka samt ytterligare ett par musiker. Jenny har sina rötter i kanadensisk rootsmusik och spelar en slags egen akustisk indiefolk. Nord/Dahl/Långbacka är ett nytt projekt bestående av Livet Nord (fioler och sång), Johanna Dahl (cello och sång) samt Lisa Eriksson Långbacka (dragspel, klaviatur och sång). Trions hämtar inspiration från vitt skilda håll, olika genrer som svensk och östeuropeisk folkmusik, tango, jazz, pop och klassiskt, till sin musik. Tillsammans bjuder NDLR Project 2015 på en helkväll med stämsång, rootsig groove, kärva klanger och skira ljudlandskap.

 

Lördag den 14 mars

Lajka

Mats Gawell, Linnea Aall Campbell, Isak Bergström

 

Tre folkmusiker av den nya generationen som fann varandra på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och spelar eget och gammalt material. De tar för sig och gör berättelsen till sin. Grundade i dansmusiken har de ett svängigt och dynamiskt samspel. Det är lekfull energi och finess, det är innerligt och elegant. Musik ska spela roll och den ska kännas viktig. Det handlar om att lyssna och om att se.

 

Lajkas spektrum sträcker sig från svartnande sväng till ljust, skirt drömland. Däremellan finns intrikata rytmiska lekar, berättelsen om vardagen och en tur till Paris. Musik av filmisk karaktär där bilder tar form och förvandlas. Isak, Linnea och Mats spelar sina egna fräscha kompositioner och urgamla coola låtar i läckra arrangemang.

 

Lördag den 18 april

Supernova!

Patrik Andersson och Peter Rousu          

Peter Rousu är gitarrist, basist, improvisatör, kompositör och allmän musikalisk mångsysslare, som har spelat med många namnkunniga artister i allehanda genrer. Under senare år har han mer och mer intresserat sig för folk- och världsmusik. Särskilt gärna framträder han i små sättningar där hans infallsrika men pietetsfulla ackompanjemang kan röra sig obehindrat bland barockmotstämmor och jazzharmonik. Så har han exempelvis gjort (hittills) tre kritikerrosade skivor med folkmusiktrion Fatang. I det civila kompletterar han frilansmusicerandet med undervisning i musikämnen på Leksands estetgymnasium.

 

Patrik Andersson är en av landets främsta fiolspelmän, även han med flera skivproduktioner i bagaget. Han står med stadiga ben på den traditionella svenska och norska folkmusikens jord (fiollåtarna hämtas främst från Sörmland och Östergötland), men han har inget emot att låta samma ben bära honom till mer avlägsna trakter. Patrik har bland annat gjort sig känd för sin dynamiska och rytmiska följsamhet, något som gjort honom till en eftertraktad spelman på danskurser och danskvällar. Till vardags är han kursföreståndare och fiolpedagog på Malungs folkhögskola.

                     

Lördag den 16 maj

Faust Fredriksson & Blom

Spelmanstrion från hjärtat av Dalsland

 

Alban arbetar som professionell musiker och instrumentmakare med olika musikaliska projekt (till exempel som spelledare för Dalslands Spelmansförbund). Han har länge varit engagerad i den traditionella musiken från Dalsland, har spelat in ett antal Cd-skivor, turnerat med olika formationer och som en soloartist. Han har gett kurser och undervisat i traditionell musik/nyckelharpa/säckpipa och rekonstruerat folkliga musikinstrument och utvecklat dessa. Alla instrument han spelar på utom gitarren är byggda i hans egen instrumentverkstad.
Tomas tillhör den yngre generation av spelmän och är säker och uttrycksfull som få andra. Kanske ligger det i blodet då redan hans farfar var riksspelman. I tidig barndom blev han förälskad i sitt instrument och när han idag inte har en fiol i handen så arbetar han som vindkraftverkstekniker.
Sören är "Bas instansen" par excellence i Dalsland . Han föddes och växte upp i trakten och är aktiv i olika musikaliska grupper. Han upptäckte dock den traditionella musiken från hans egen hembygd först i mogen ålder. Men då drabbade det honom desto mer. Hans utmärka öron behöver han inte bara för hans basfiol, utan även i sitt andra yrke då han är ljudtekniker.

 

Hösten 2015

 

Lördag den 5 september

Johanna Bölja Hertzberg, Pär Engman och Görgen Antonsson

En trio som sjunger och spelar rallarnas visor, bestående av Johanna Bölja Hertzberg – sång, Pär Engman- gitarr och sång och Görgen Antonsson- fioler. Här bjuds på rallarnas egna sånger om det hårda arbete de hade med att bryta mark och dra järnväg genom Sverige kring sekelskiftet. Dessa taktfasta visor är sällan hörda men tål fortfarande att sjungas, fyllda av faror, svett och längtan! Här förstärks berättelserna med stämsång och varierade arrangemang. Johanna är folksångerska från Järvsö som sjungit i många olika konstellationer, senast hörd i Ranarim. Görgen spelar i band som Draupner och Engmans Kapell och är sedan många år anställd som musiker vid Folkteatern i Gävle. Pär är musiker och sångare med rötter i såväl irländsk folkmusik som pop och är frontfigur i Engmans Kapell. Tillsammans bildar de en trio som kan spela folkmusik med sväng och stämsång.

 

Lördag den 19 september

HomeCraft Folkmusic trio

Emma Härdelin, Johanna Karlsson och Johannes Berndalen

Duon Johanna Karlsson och Emma Härdelin, blev en trio när folkmusikskribenten Johannes Berndalen bjöd in dem att spela med honom. Arrangemangen är lika raka och enkla som Emma Härdelins sång och Johanna Karlssons både vackra och råa fiol är den centrala röda tråden som för musiken vidare genom solistiska inslag till flerstämmig sång. Att musikerna även trakterar varandras instrument och byter om vartannat förstärker känslan av just det där intima samspelet som kan uppstå̊ i någons kök eller vardagsrum en sen kväll i glada vänners lag. Kärleksfullt och okonstlat tar sig HomeCraft an allt från de simplaste kärleksvisor till de ösigaste fiolmelodierna.

 

Lördagen den 17 oktober 2015

Jon Lundback & Maria Lärka

De två riksspelmännen Maria Lärka (fiol) och Jon Lundback (viola) har nått en mycket hög nivå på sitt samspel. Detta har bl. a. belönats med guldmedalj vid samspelsuppspelningar i Stöde. Maria Lärka är uppvuxen i Rättvik och har sin repertoar efter flera kända spelmän, exempelvis Pers Hans Olsson, Påhl Olle Dyrsmeds och Säbb John. Jon Lundback med sina rötter i Siljansnäs, har sin tradition efter bl. a. spelmännen Kungs Levi Nilsson, Alm Nils Ersson och Kjell-Olov Nilsson. Tillsammans framför de ett varierat spel som är både finstämt, mustigt och uttrycksfullt. De vill med sin musik nå ut och beröra, vilket de ofta lyckas med. Denna välspelade stämningsfulla folkmusik, som till stor del kommer från Dalarna, kryddar de med stor inlevelse i berättandet av mer eller mindre sanna historier och sägner.

 

Lördag den 14 november 2015

Peter Puma Hedlund och Öysten Sandbukt

Peter och Öystein har gjort flera uppmärksammade turnéer och de har släppt en första skiva ”Tidlösa valsen” tillsammans. De ett alldeles nytt sound, en mycket uppskattad mix av svensk och norsk folkmusik.
Peter Puma Hedlund Puma Hedlund är en av landets mest respekterade och meriterade nyckelharpsharpspelare. År 2010 belönades han Zornmärket i guld för "mästerligt, briljant och traditionsmedvetet nyckelharpospel”. Peters spel bjuder på en oavbruten tradition som länkar samman gårdag med nutid och framtid. Hans djupa kraftiga toner påminner oss om äldre tider och hans spel innehåller kaskader av utsmyckningar, så man kan tro att det är fler än en ensam man som spelar. Han har också lärt sig spela av och inspirerats av de gamla mästarna, kanske främst den legendariske Eric Sahlström. Peter vidgar gradvis nyckelharpans uttryck och skriver också egna låtar som snabbt blivit populära hos andra spelmän.
Öystein Sandbukt är något så ovanligt som en folkmusiker på akustisk gitarr med en masterexamen ”of Traditional Arts”, med huvudvikt på låtar efter den norska spelmannen Erik Almhjell från Sunndal. Öystein har lärt sig spela folkmusik genom att studera och analysera arkivinspelningar från gamla spelmän och att försöka kopiera de traditionella fiollåtar så likt originalet som möjligt, fast på en gitarr. Därefter har han arrangerat bas- och harmonistämmor som utsmyckningar runt melodin, vilket gett en mycket särpräglad och musikantisk spelstil. En genuin folkmusiker på akustisk gitarr! Öystein har komponerat musik, bl.a. för tv och var också först med att ge ut en solo-CD med spelmanslåtar framfört på akustisk gitarr ”Normør”, skivan blev nominerad till ”Spelemann” (norska Grammy).

18 Jan 2015


Välkommen

Är du nyfiken på folkmusik eller vill vara med och spela med Rättviks spelmanslag? Rättviks spelmanslag tränar på tisdagar kl. 19.00-21.00 i Folkmusikens hus, Rättvik. Välkommen!

Facebook

 

Länkar

E-post:  
rattviksspelmanslag@gmail.com